Jòdul Case Studies: donant forma a l’oficina del futur

Com incorporem materials saludables i solucions circulars al desenvolupament d’espais de treball? Quins són els actors estratègics en aquest procés?

En la primera sessió de Jòdul Case Studies, vam convidar a GCA Architects, Eco Intelligent Growth (Grupo Construcía) i H.A.U.S. a reflexionar sobre la importància de dissenyar i generar noves arquitectures basades en la sostenibilitat i el benestar dels seus usuaris i del nostre entorn.

“Los diseñadores y creativos debemos liderar el cambio; generar nuevos sistemas para avanzar, en todos los ámbitos de la vida, y hacerlo con ilusión”. - Enrique Molinero, Head of Sustainable Design a GCA Architects

Des de GCA Architects, Enrique Molinero ens va parlar sobre el procés de reforma de les oficines del regonegut Edifici Planeta D GARDEN 662un gran exponent de l’arquitectura biofílica; de l’edifici fabril “L’Escocesa”, i de com promouen des de l’estudi una manera de fer arquitectura basada en el disseny, la innovació i la tecnologia amb l’objectiu de fer del món un lloc més sostenible i saludable.

Ariane Lima durant la seva ponència al primer Jòdul Case Studies

Enrique Molinero i Eulàlia Figuerola a la taula rodona de Jòdul Case Studies

Ariane Lima ens va introduir en el concepte de “edificis com a arbres i ciutats com boscos” imaginat per William McDonough, pel qual un edifici es dissenya com a sistema de múltiples capes, els components dels quals poden recuperar-se per a usos futurs. Ho va fer basant-se en l’exemple d’un projecte de renovació circular on es va implementar el diagnòstic selectiu en fase de desmantellament, la identificació de solucions constructives circulars i l’aplicació del marc Level(s), amb el càlcul dels respectius indicadors d’impacte com la salut dels materials, la reducció de la petjada de carboni i l’índex de circularitat.

“Los espacios circulares deben ser de diseño modular que facilitan la recuperación de los materiales.” - Ariane Lima, consultora sènior a Eco Intelligent Growth

La sessió va iniciar amb una presentació de la mà de Florim Ceramiche, que ens va introduir en la certificació B Corp recentment obtinguda per l’empresa. Una important fita a nivell de sostenibilitat que reconeix a Florim com a empresa regenerativa d’èlit que compleix unes normes estrictes de transparència i sostenibilitat.

 

Al finalitzar, vam concloure amb una taula rodona moderada per Eulàlia Figuerola, cap d’Àrea de Sostenibilitat de H.A.U.S. Healthy Buildings, que va fer incís en la importància de prendre acció immediata en la cadena d’actors involucrats en aquest procés: “ja estem en una data límit, i està en les nostres mans començar a desenvolupar edificis sostenibles”.